Reklamen lover «ny tann på timen», og det var nettopp slik det ble for Bjarne Grønli da han oppdaget en sprekk i fortanna under morgenstellet.

Tekst og foto: Erik Valebrokk

«I dag kom Bjarne Grønli til klinikken med frakturert fortann! To timer senere takket være Jørn og teamet vårt satt han smilende og fornøyd klar til å møte dagen.»

Slik lød statusoppdateringen på Privattannlegenes Facebook-side 11. oktober, ledsaget av et bilde av to blide herrer: Tannlege Jørn Jaavall og pasient Bjarne Grønli. En slik gladhistorie kunne ikke vi i Null Hull-redaksjonen la gå fra oss. Vi tok turen til Fredrikstad for å møte de to herrene.

En «frisk» vintermorgen i desember tropper vi opp i Privattannlegenes lokaler i sentrum av «plankebyen». Her sitter allerede en strålende opplagt Bjarne og venter, mens Jørn fullfører en annen CEREC-prosedyre. Jørn Jaavall har vært tannlege i 50 år og har brukt CEREC i 24 av dem. Digitale avtrykk tilhører hverdagen, og han synes det er et utmerket arbeidsverktøy. Men…

– Med alle de digitale løsningene som finnes i dag er det ikke alltid like lett for en mann oppe i åra å følge med, sier den 76 år gamle tannlegen. – Derfor er jeg glad vi er et team her på kontoret. Det er god hjelp å få fra alle rundt meg, og det er også helt nødvendig. Mange av de andre her er på årlige kurs ute i verden, og det gjør dem bedre egnet enn meg til å løse problemer som kan oppstå. Det er det med data at det er supert når alt virker som det skal, men det gjør det jo ikke alltid, medgir han.

Det var uansett ikke noe problem å hjelpe Bjarne da han skulle pusse tenner og oppdaget en sprekk der han så seg selv i speilet.

– Jeg bare ringte til klinikken, så var ikke det noen sak, forteller den 86 år gamle pasienten. – Det var bare å komme rett ned. Jørn slipte og slipte til det bare var en liten tapp igjen, så tok han et digitalt avtrykk og fikk laget en ny krone. Smakk, så var den på plass, og den sitter ennå, flirer han og tar tak i fortanna med den nye kronen.

Jørn er nøye med å understreke fordelene ved all kompetansen som er samlet hos Privattannlegene og at han føler at han jobber i et team. Selv utfører han den den designtekniske biten av prosedyren, men søker ­gjerne hjelp til det estetiske.

– Du kan si jeg designer alt selv, men jeg søker hjelp til selve utfresingen, forteller han om å fremstille sine egne kroner. – Da vi laget ny krone til Bjarne hadde vi – som alltid – utfordringen med å finne ut av lysbrytningsforhold og farge slik at det ser naturlig ut. Der kommer tannpleieren vår inn i bildet, sier Jørn uten å nevne før senere under intervjuet at tannpleieren er hans datter Hanne som også jobber på klinikken.

Hun glazer og sørger for at den nye kronen passer til resten av tannraden, og Bjarne er strålende fornøyd med hvordan resultatet er blitt.

– Du, hvor lenge har jeg egentlig vært pasient hos deg? spør Bjarne sin gamle tannlege.

– Siden 1976.

– Du forstår, jeg hadde tilløp til pyrea og trengte en ny tannlege, sier Bjarne henvendt til Null Hulls utsendte. – Etter litt frem og tilbake endte jeg her, og det har jo vært vellykket. Jeg føler heldigvis at jeg har alle tennene i behold, smiler han med en perlerad av rette og pene tenner, siste CEREC-tilskudd inkludert.

– Det er liksom ikke bare å gå til tannlegen når jeg kommer hit. Jeg føler at jeg besøker en jeg kjenner veldig godt. Vi er ikke omgangsvenner privat, men vi har mange felles interesser og mye å snakke om. Da snakker vi gjerne om naturen og alt som vokser og gror.

Det er ikke første gang Jørn har brukt et digitalt kamera på Bjarne heller. Han fikk sin første CEREC-krone midt på 90-tallet, og det har blitt flere siden den gang.

Selv om begge er oppe i åra er både Bjarne og Jørn tilsynelatende spreke og i full vigør. Riktignok er ikke Bjarne yrkesaktiv lenger, men i en alder av 86 ville ikke det vært så naturlig. Den ti år yngre Jørn Jaavall har derimot ingen umiddelbare planer om å pensjonere seg.

– Nei, jeg gleder meg til å komme på jobben hver dag, sier den spreke 76-åringen som daglig kjører 168 kilometer tur-retur Ørje for å komme til klinikken. – Men jeg tar en dag av gangen. I min alder kan du jo ikke helt vite, men jeg har ikke tenkt å gi meg, smiler han.