CEREC er som en våt drøm for alle oss med større eller mindre grad av tannlegeskrekk. Du får ny tann i løpet av en time, så å si blottet for ubehag, og du slipper å komme tilbake for å sette på plass den «egentlige» tannen. Det er nemlig den du får med én gang!


– Det er like utrolig hver gang. Den går rett på, sier tannlege Jan Kirkedam når han tester om den nyslipte kronen min fester seg som den skal. Strengt tatt hadde han ikke trengt å gjøre det. Med 13 års fartstid som CEREC-bruker har ikke Kirkedam bommet en eneste gang. Det er riktignok ikke han personlig som står ansvarlig for akkurat den bragden. Det er takket være den digitale skanningen av pasientenes tenner at det går så knirkefritt.

En fredelig mandag i april stiller jeg forventningsfullt opp i A1 Tannlegens lokaler på Strømsbusletta utenfor sentrum av sørlandsperlen Arendal. Jeg er her for å få ikke én, men to nye kroner, og oppdraget er kort og godt å finne ut om det virkelig er mulig å få en ny tann i løpet av en time, eller om reklamen tar i vel mye.

Prosedyren er såre enkel: Du får bedøvelse, og amalgam eller annet fyllingsmateriale bores vekk. Med en digital skanner lager tannlegen så en 3D-modell av det aktuelle området som i sin tur sendes til en såkalt freser. Her blir en liten porselensblokk festet, og ut ifra 3D-modellen freses den nye kronen eller tannen til slik at den passer helt nøyaktig. Fresingen tar i overkant av ti minutter, tannlegen finsliper den nye tannen og sørger for at den får riktig fargenyanse, brenner den i en hendig liten maskin i løpet av nye ti minutter, lar den avkjøle og limer den på plass. Alt dette skal skje i løpet av en time.

– Personlig liker jeg å sette av en time og et kvarter, forteller Jan Kirkedam.

– Det har noe å gjøre med at man ikke skal forhaste seg. Det er jo ofte slik at ting kan ta litt lenger tid enn man tror, så jeg liker å plusse på 15 minutter for sikkerhets skyld. Men i teorien kan jeg gjøre alt på en time.

CEREC (som står for CEramic REConstruction) er godt nytt for alle oss som synes det er noe herk å skifte en krone på «gamlemåten». Rekk opp en hånd alle som har fått en «spade» med silikonmasse eller alginat stukket inn i munnen for å ta avtrykk av tennene. Det er ikke behagelig. Den vonde smaken er i og for seg det minste problemet; verre er brekningsfornemmelsene som fort kan dukke opp, eller slingser fra alginatet som blir hengende igjen i tennene. I den tro at jeg muligens hadde glemt nøyaktig hvor ekkelt det er, ber jeg om å gjennomgå denne lille øvelsen på nytt, og jeg husket helt rett: Det er skikkelig guffent!

Den vonde smaken er i og for seg det minste problemet; verre er brekningsfornemmelsene som fort kan dukke opp, eller slingser fra alginatet som blir hengende igjen i tennene.

Det er ikke det eneste som er upraktisk med å bytte en tann på den vanlige måten. Når alt innledende arbeid er gjort, sendes avtrykket til en tanntekniker, mens du selv blir utstyrt med en midlertidig krone som du må gå med en uke eller to, avhengig av hvor ettertraktet teknikerens arbeid er. Er du uheldig faller den ut så du må tilbake til tannlegen på et ikke planlagt besøk, og du må uansett tilbake for å sette på plass den ferdig slipte kronen. Fri fra jobben, parkerings- eller transportutgifter, eventuelt å kjenne en ekstra gang på tannlegeskrekken, i det hele tatt… valget står altså mellom å få en ny tann i løpet av ett, eller flere, tannlegebesøk, med eller uten unødvendig ubehag.

Så hvordan er det egentlig å få ny tann med CEREC? Det korte svaret er «helt fantastisk enkelt og greit», men la meg utdype:

Jeg har kommet over min gamle tannlegeskrekk som ble utviklet hos 70-tallets skoletannleger der bedøvelse var uaktuelt og smerte en selvfølge, der uhyggen og uvissheten knyttet til banking på klasseromdøren ga ytterligere næring til frykten. Det er i dag et fjernt minne, men det er der like fullt. I voksen alder har jeg skjønt at det går an å betale for bedøvelse, og det finnes vel ikke den tannlege som borer uten lenger.

Likevel synes jeg ikke det er noe festlig å besøke tannlegen, men det er med visse mellomrom nødvendig. Og skulle du være så uheldig å knekke en tann, miste en krone eller lignende, har du iallfall ikke noe valg. Da må tanngarden din til pers.

De to nye kronene mine freses en etter den andre, finslipes, glaseres/lakkes og limes på plass. Behandlingen tar virkelig ikke mer enn tilmålte to timer heller, og jeg kan forlate tannlegekontoret vel vitende om at dett var dett.

Tannlege Kirkedam har ved en tidligere anledning tatt røntgenbilder av tennene mine og foreslo ut fra det han så å sette to nye kroner på de bakerste jekslene nede i munnen. Årsaken er at jeg som journalist skulle få oppleve hvordan dette faktisk foregår og ikke bare skrive om de teoretiske mulighetene CEREC gir pasienten.

Ved ankomst til klinikken setter vi oss ned og «prater» gjennom det som skal skje ved et bord, slik at jeg som pasient ikke skal føle at dette er noe som skjer ovenfra og ned, som Jan uttrykker det. Når vi er enige om å starte behandlingen får jeg bedøvelse og han tar det han kaller kliniske bilder av munnhulen og tennene. Med det kan han tegne og forklare på dataskjermen som henger foran meg i pasientstolen nøyaktig hva som skal bort av gammel fyllmasse og hva han skal gjøre videre.

Når han er sikker på at jeg har forstått har bedøvelsen begynt å virke, og Jan borer vekk gammelt amalgam. Dernest er det å skanne/videofilme overkjeven og tennene i underkjeven der han har boret, deretter bittet mitt, og så la datamaskinen lage en 3D-modell tilpasset dette.

Derfra og ut er dette som en drøm, i den forstand at det er uhyre enkelt og smertefritt for meg som pasient. I tillegg er det spennende og upløyd mark som nesten grenser til science fiction. Er det virkelig mulig at det skal gå så greit? Ja, faktisk. De to nye kronene mine freses en etter den andre, finslipes, glaseres/lakkes og limes på plass. Behandlingen tar virkelig ikke mer enn tilmålte to timer heller, og jeg kan forlate tannlegekontoret vel vitende om at dett var dett.

Mange norske tannleger har ikke CEREC. Ennå. For tannlegen er det en stor investering, men erfaringen fra dem som tilbyr CEREC er at det er så populært hos pasientene at investeringen tjenes inn raskt. For pasienten er prisen ganske nøyaktig den samme uansett prosedyre, så fra vårt synspunkt er det ingenting å lure på: CEREC er tingen!